Costin Dedu Blog

Bun rămas vară, bun venit şcoală. De la Eforie Sud la Mălureni!!!

O vară plină pentru mine, personal şi profesional. Şi săptămâna 5 – 11 septembrie a fost pentru mine o tranziţie plăcută între vacanţă şi şcoală.  Mai ales că într-un fel m-am aflat în postura de elev, ceea ce uneori nu este rău deloc pentru un profesor.

Am participat la Eforie Sud la un curs organizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării în parteneriat cu Fundaţia Pentru Dezvoltarea Societăţii Civile  în cadrul proiectului Metode inovative în formarea cadrelor didactice pentru dezvoltarea abilităţilor de viaţă ale elevilor.  Timp de o săptămână, alături de alte cadre didactice, am discutat şi am aflat lucruri noi despre metode de dezvoltare în rândul elevilor a unor abilităţi precum comunicarea, lucrul în echipă, participarea la viata comunităţii, capacitatea de orientare în propria comunitate, formarea elevilor pentru învaţarea pe parcursul întregii vieţi, orientarea aplecărilor vocaţionale. Şi din când în când, în pauze am mai sărit şi în mare;-)

Întotdeauna când întâlnesc oameni noi am emoţii, chiar dacă experienţa mă face să gestionez aceste situaţii mult mai uşor. Să descoperi un om nou, chiar dacă doar vezi doar exteriorul personalităţii sale, este o provocare pentru minte şi suflet,  aduce lucruri noi spiritului.

Mi-au plăcut oamenii pe care i-am întâlnit la curs, faptul că indiferent de vârstă şi de experienţele personale ale fiecăruia, am putut să comunicăm, să transmitem unul altuia din experienţele şi trăirile noastre, să ne ascultăm reciproc şi nu doar să ne auzim. Şi deşi profesorii sunt atât de criticaţi, unii dintre cei pe care i-am întâlnit la Eforie m-au făcut să fiu optimist.

Nu ştiu unde mă va purta viaţa în anii care vor urma, dar când văd pe unii profesori din jurul meu şi mă gândesc la alţii pe care i-am întâlnit – ca cei de la Eforie Sud ( grupa 2 e cea mai tare !), sufletul meu zâmbeşte! Simt că poate pe alocuri am contribuit cumva la lumina ce se găseşte în sufletele atâtor copii care mi-au fost şi îmi sunt elevi. Şi asta mă face să merg mai departe!

Baftă tuturor dascălilor, baftă tuturor elevilor în noul an şcolar! Viorica, aştept pozele!