Am participat zilele trecute la o întâlnire atipică pentru mine: un Congres al Diasporei românești și în același timp un prilej de celebrare a Marii Uniri. Nu mai fusesem la Alba Iulia din timpul Facultății de Istorie și am simițit cumva un arc în timp din acest punct de vedere, cu atât mai ciudat cu cât drumul meu spre Alba a trecut anul acesta prin Atena! În ce mă privește, nu pot să nu mă gândesc la faptul că în ultimii ani, 1 decembrie a însemnat pentru mine fie să privesc de peste hotare cu dor spre țară, fie să critic cu of, ce se întâmplă pe la noi. Dar anul acesta a fost diferit: m-am întâlnit cu oameni de cultură, oameni deosebiți! Desigur România are de toate și de toți, indiferent de mediu și manifestare. Dar faptul că am văzut oameni care aruncă lumină în jurul lor, care pășesc printre cei comuni și răstoarnă umbre în jurul lor, mi se pare deosebit – oameni care respiră cultură, care chiar gândesc românește, care văd dincolo de interesul imediat, care încă iubesc părțile bune ale românismului. Recunosc că astăzi ideea de patriotism s-a diluat, dar indiferent unde ne-am afla, trebuie să înțelegem că a fi român este o moștenire de care nu putem și nu trebuie să scăpăm. Fiecare om, fiecare popor are calități și defecte și nu accept că suntem mai prejos decât alții. Ajung poate să îmi recunosc propria valoare și să fiu în același timp critic cu mine, de aceea mi-e ușor să accept și de ce nu, să fiu mulțumit cu faptul că sunt român și refuz să cred că după amurgul prin care trecem azi, nu va urma o nouă zi în care românii să privească spre cer și nu în pământ!
Ediţia a XVI-a a Congresului Spiritualităţii Româneşti s-a desfăşurat la Alba Iulia în zilele de 28 noiembrie -2 decembrie 2012, având ca obiective bilanţul activităţii din ultimul timp a Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni. Comunităţile româneşti din lume au fost reprezentate de cei 140 de participanţi din 30 de ţări şi zone de românitate – au fost dezbătute subiecte precum situaţia comunităţilor româneşti din lume, rolul Ardealului ca vatră istorică a Europei, rezistenţa Basarabiei şi Marea Unire, necesitatea revendicării unor proprietăți ce au aparținut unor mari personalități sau unor organizații de promovare a românismului și aparțin acum autorităților altor state, luarea unor acțiuni pentru a asigura un sprijin sporit al statului român în conservarea culturii și spiritualității românești în rândul membrilor comunităților românești de peste granițe, colaborarea între comunitățile românești de peste granițe.
În prezent sunt asistent prin programul european Grundtvig la Centrul Cultural Elen – Ifigenia Georgiadou din Atena, dar și proaspăt membru al comunității de români de aici și studiez prin acest program european inclusiv situația școlilor și a comunităților românești din diaspora și modalități de colaborare cu acestea și de implicare a lor în proiecte la nivel european. În această calitate am expus participanților aspecte ale activității desfășurate de Comunitatea Ștefan cel Mare, mai ales în ceea ce privește efortul depus pentru menținerea unei școli românești deosebite pentru copiii români din Atena. Congresul a reunit artiști, poeți, intelectuali și oameni de cultură de marcă atât din țară cât și din străinătate, sprijinul financiar pentru această manifestare de mare amploare, fiind asigurat de autoritățile locale din județul Alba, îndeosebi de Consiliul Județean Alba. În mod tradițional, acesta are loc la sfârșitul lunii noiembrie, tocmai pentru a oferi prilejul participanților de a lua parte la manifestările dedicate zilei de 1 decembrie 2012 în Alba Iulia, Cetatea Unirii!